Dýňová buchta ze špaldy

Dýně jsou skvělá plodina. Nejen, že se snadno pěstují a výborně plodí, dobře se skladují, zpracovávají, dokonce i dobře chutnají a jsou zdravé! Kdo by to do nich řekl!

Lidé se zpravidla na podzim netěší. Konec teplých letních dnů strávených u vody, ve vodě, či na vodě, úbytek sluníčka, pokles teploty, krátící se dny… to vše činí ze sychravého podzimu neoblíbené roční období. Já mám však to štěstí, že patřím k menšině podivínů, kteří podzim přímo milují. A jedním z důvodů proč mít rád podzim jsou dýně, které se v tuto dobu dají sehnat úplně všude. A právě z dýně se dá snadno připravit mnoho skvělých jídel, třeba výborný dýňový koláč – skvělý na snídani, kvůli kterému si i ti největší spáči rádi přivstanou.

Na dýňovou buchtu budete potřebovat:

  • Špaldovou mouku – 500g
  • Dýni (nejlépe máslovou) – 500g
  • Sladěnku cca – 200g
  • Rostlinné mléko dle vlastního výběru – 250ml (jeden hrnek)
  • Na hrubo mleté ořechy nebo semínka – 100g (či více)
  • Rostlinný olej dle vlastního uvážení – 100ml
  • Lžičku skořice, pro odvážně i dvě
  • Spařené hrozinky – 100g (nebo víc)
  • Dvě lžičky prášku do pečení, nejlépe bez fosfátů a bio – samosebou

Příprava těsta je snadná. Oloupejte dýni od tvrdé šlupky, nastrouhejte ji a pak prostě všechno splácejte dohromady. Jen blázen by od toho mohl čekat nějakou pěknou homogenní hmotu, připravte se, že to bude vypadat trochu jako zvratky, ale chutnat by to tak určitě nemělo. Hlavu si ani nemusíte dělat s přesnou gramáží surovin, odměřujte s citem od oka. Když bude směs příliš tuhá, přidejte mléko. Pro zajímavost, to v receptu, ze kterého jsem čerpal, vůbec nebylo. Taky jsem dal pryč půlku požadovaného množství sladěnky a dvě třetiny tuku. Nejsem totiž žádný hógo-fógo, abych mohl celou a draze zaplacenou sklenici sladěnky vyplácat na jednu jedinou buchtu! Recept by se dal ošidit i jinak, například, místo špaldové mouky můžete použít obyčejnou starou dobrou pšeničnou, mléko můžete nahradit vodou, a pokud nesežene ani dost velkou dýni, přidejte jablka. Výsledek se potom může ale lehce lišit od toho mého. 🙂

Ať tak či tak, těsto vyklopte na plech a nechte péct půl hodiny v předehřáté troubě na 180°. Buchta se někomu může zdát málo sladká, takže patříte-li k lidem, co si rádi přisladí, můžete použít víc sladěnky, nebo přidat cukr, teda alespoň třtinový, nechcete přece chytit tenhle ten… diebetes, nebo snad ano?! 😉 Všem ale doporučuji vyzkoušet můj zlepšovák – jíní ze skořice a třtinového cukru. Připravíte ho tak, že v hmoždířiti „pomelete“ cukr, až bude jemný a smícháte ho se skořicí. Jakmile bude buchta hotová posypte ji opatrně a rovnoměrně připravenou směsí, plech na pár minut šoupněte zpět do trouby. Cukr přilne k povrchu a vytvoří krustu. Lepšího výsledku dosáhnete, zapnete-li program s horkým vzduchem. Moučník chutná nejlíp ještě teplý z trouby.

Buchta je chutná. Testováno na veganech i neveganech.

Buchta je chutná. Testováno na veganech i neveganech.

Reklamy
Označeno tagem , , , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

Ema mele

tragikomické historky

Blogs Of The Day

Just another WordPress.com weblog

VEGANPALEO

......veganství & paleo diet.....

The Genealogy of Style

All the epigones find their own way

Šťastný blog

Zápisky o hledání osobního štěstí

Growing Wild

"Because life isn’t all about growing up, it’s about growing wild!"

Veganovo svědomí

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

%d bloggers like this: